Tempeliers.be

Mémoires en Images: Sites Templiers

Bij Editions Alan Sutton verscheen onlangs een boekje over tempelierssites in Frankrijk. De uitgever heeft een aardige reputatie opgebouwd in dit genre, met name nostalgische uitgaves met (vooral) postkaarten in zwart-wit over alle aspecten van het franse verleden. In samenwerking met Les Amis de l'Insolite stelden zij 'Sites Templiers' samen.
Prentkaarten van tempelierssites zijn grof wild op het internet. Wie geen zin heeft om dagen- en wekenlang te surfen en te bieden, haalt beter dit boek in huis. Het geeft een mooi, en ja nostalgisch, overzicht van het tempelierspatrimonium in Frankrijk. In tegenstelling tot veel andere auteurs, zijn Les Amis de l'Insolite geen groentjes op het stuk van de tempelorde. De vereniging zet zich al sinds 1974 in voor het behoud van het tempelierserfgoed. Ondanks de wat vreemde naam van de organisatie, kunnen de jongens van l'Insolite rekenen op het respect van de academische wereld. Hun bibliografie van de tempelorde en vooral het overzicht van de grafstenen in 'Epitaphier de l'Ordre du Temple', zijn unieke werkdocumenten.
In 'Sites Templiers' toont de organisatie voor het eerst haar uitgebreide verzameling ansichtkaarten over tempeliersgebouwen aan een breed publiek. Alle foto's staan netjes gerangschikt per regio en zijn vergezeld van informatieve bijschriften. Een aanrader voor iedereen die het erfgoed van de tempeliers wil zien, voor de desctructieve verbouwingen van de 20e eeuw.

Jan Hosten, augustus 2007